myFreeStyle BE Bestel nu   Logo Abbott

Eten & drinken

Goed eten is één van de grootste genoegens van het leven. Diabetes moet u er niet van weerhouden te genieten van een breed scala aan voedingsmiddelen, waaronder enkele van uw favorieten. Mensen met diabetes hebben dezelfde voedingsbehoeften als iedereen.

Als u eenmaal een gezond dieet heeft leren eten, kunt u ontspannen en genieten van een breed scala aan heerlijke maaltijden en snacks.

Weten wat te eten kan verwarrend zijn. Overal waar u rondkijkt, is er nieuws over wat wel of niet goed voor u is. Maar een paar basistips hebben de tand des tijds goed doorstaan. Bron: https://www.diabetes.org/healthy-living/recipes-nutrition.

Ongeacht welke keuken u de voorkeur aan geeft, hier is wat alle gezonde maaltijdplannen in gemeen hebben. Ze bevatten:

 • Fruit en groenten
 • Mager eiwitrijk voedsel
 • Minder toegevoegde suiker
 • Geen transvet

De hoeveelheid en het type koolhydraatvoeding zijn belangrijk voor het beheersen van diabetes. De balans tussen hoeveel insuline er in uw lichaam zit en de koolhydraten die u eet, maakt een verschil in uw bloedsuikerspiegel. Bron: https://www.diabetes.org/healthy-living/recipes-nutrition/eating-well.

Glycemische index en diabetes

De glycemische index, of GI, meet hoe koolhydraatbevattend voedsel de bloedglucose verhoogt. Voedingsmiddelen worden gerangschikt op basis van hoe ze zich verhouden tot een referentievoedsel – glucose of witbrood.

Voedsel met een hoge GI-waarde verhoogt de bloedglucose meer dan voedsel met een gemiddelde of lage GI.

Maaltijdplanning met de GI omvat het kiezen van voedingsmiddelen met een lage of middelmatige GI. Als u voedsel met een hoge GI-waarde eet, kunt u dit combineren met voedingsmiddelen met een lage GI-waarde om de maaltijd in evenwicht te houden. Bron: https://www.diabetes.org/healthy-living/recipes-nutrition/understanding-carbs.

Alcohol

Vraagt u u zich af of alcohol verboden is met diabetes? Onderzoek heeft aangetoond dat er bepaalde gezondheidsvoordelen kunnen zijn, zoals het verminderen van het risico op hartaandoeningen. Maar er zijn ook risico’s. Alcohol drinken kan een lage bloedglucosewaarde veroorzaken, omdat alcohol de productie van glucose in de lever blokkeert. De lever bevat “noodvoorraden” van glucose om uw bloedsuikerspiegel te verhogen als deze té laag wordt. Zodra de glucoseopslag van de lever opgebruikt is, kan een persoon die veel alcohol heeft gedronken niet meteen meer maken, wat kan leiden tot gevaarlijk lage bloedglucose of zelfs de dood.

Ook wordt alcohol verwerkt door u lever, die verantwoordelijk is voor het verwijderen van gifstoffen (zoals alcohol of drugs) en het verwerken van medicatie. Dus als u andere pillen neemt, kan het drinken van té veel alcohol uw lever beschadigen. Als u vragen heeft over de veiligheid van alcohol voor u, neem dan contact op met uw arts. Bron: https://www.diabetes.org/healthy-living/medication-treatments/alcohol-diabetes.

Mensen met diabetes moeten dezelfde richtlijnen gebruiken als diegenen zonder diabetes als ze willen drinken: Bron: https://www.diabetes.org.

 • Vrouwen: niet meer dan 1 drankje per dag.
 • Mannen: niet meer dan 2 drankjes per dag.

Enkele tips bij het drinken: Bron: https://www.diabetes.org/healthy-living/medication-treatments/alcohol-diabetes.

 • Als u diabetes heeft, drink dan niet op een lege maag of als uw bloedglucose laag is, omdat het risico op een lage bloedglucose na het drinken toeneemt.
 • Als u ervoor kiest om te drinken, volg dan de bovenstaande regels en drink bij het eten. Dit is vooral belangrijk voor mensen die insuline en andere diabetesmedicatie innemen die de bloedglucose kunnen verlagen door meer insuline aan te maken.
 • Sla geen maaltijd over als u gaat drinken. Als u het aantalkoolhydraten telt om uw maaltijden te plannen, is het belangrijk om te begrijpen in welke mate de dranken die u kiest uw bloedglucose beïnvloeden. Vaak moet uw insulinedosis worden verlaagd als u meer dan één drankje heeft.
 • Draag een ID die aangeeft dat u diabetes heeft. Als u in een omgeving bent waar mensen alcohol drinken, kan hypoglykemie worden aanzien als dronkenschap.
 • Pas op voor ambachtelijke bieren, die tweemaal zo veel alcohol en calorieën kunnen bevatten vergeleken met licht bier.
 • Bij gemengde dranken, kies voor calorie-vrije dranken zoals light frisdrank, sodawater, dieetwater tonic of water.
 • Zoals met iedereen met of zonder diabetes, vermijd voor enkele uren om achter het stuur te gaan nadat u alcohol heeft gedronken.

Alcohol kan, kort na het drinken en tot 24 uur na het drinken, hypoglykemie veroorzaken. Als u alcohol gaat drinken, controleer dan uw bloedglucose.

 • Voordat u drinkt
 • Terwijl u drinkt
 • Voor het slapen gaan en de hele nacht door
 • Vaker gedurende maximaal 24 uur

Zorg ervoor dat uw bloedglucose op een veilig niveau ligt – tussen 100 en 140 mg/dL – voordat u gaat slapen. Als uw bloedglucose laag is, eet dan iets om het op te heffen en zorg ervoor dat u het opnieuw controleert voordat u gaat slapen, en opnieuw ‘s nachts om er zeker van te zijn dat het niet té laag wordt.

De symptomen van té veel alcohol en hypoglycemie kunnen vergelijkbaar zijn: slaperig, duizelig en verward voelen. Draag doorgaans een identiteitsbewijs met de tekst ‘Ik heb diabetes’, om de hulp te krijgen die u nodig heeft. Zorg er ook voor dat uw familie en vrienden op de hoogte zijn van de symptomen van hypoglykemie en wat ze moeten doen.

U vraagt u af of een extra glas wijn of bier uw bloedglucose kan verlagen als deze hoog is? De effecten van alcohol kunnen onvoorspelbaar zijn en wordt niet aanbevolen als behandeling voor hoge bloedglucose. Bron: https://www.diabetes.org/healthy-living/medication-treatments/alcohol-diabetes.

Hoe te leven met diabetes?

arrow

Word lid van de FreeStyle Libre-community op Facebook

Word nu lid