Miljoenen mensen over de hele wereld leven met diabetes of kennen iemand met diabetes. Ongeacht het type, is diabetes nog geen geneesbare ziekte. De ziekte kan echter, hoe angstaanjagend en frustrerend ze ook is, goed behandeld worden waarbij mensen met diabetes een lang, gezond en gelukkig kunnen leven. De meerderheid heeft type 2 diabetes, maar een aanzienlijke minderheid heeft type 1 diabetes (~ 5%). Bron: https://www.diabetes.org/diabetes.

Type 1 diabetes
Bij diabetes type 1 produceert het lichaam geen insuline. Het lichaam breekt de koolhydraten die u verbruikt af in bloedglucose (ook wel bloedsuiker genoemd), die het gebruikt om energie te produceren. Insuline is een hormoon dat het lichaam nodig heeft om bloedglucose uit de lichaamscellen te halen. Door middel van insulinetherapie en andere behandelingen kunnen zelfs jonge kinderen met hun aandoening leren omgaan en een lang en gezond leven leiden.
De volgende symptomen van diabetes zijn kenmerkend :
- Vaak plassen
- Overmatige dorst
- Honger, gebrek aan verzadiging
- Extreme vermoeidheid
- Wazig zien
- Snijwonden/ blauwe plekken die traag genezen
- Gewichtsverlies – ook al is het dieet consistenter (type 1)
Vroegtijdige opsporing en behandeling van diabetes kan het risico op het ontwikkelen van diabetescomplicaties verminderen. Bron: https://www.diabetes.org/healthy-living/medication-treatments/blood-glucose-testing-and-control/hypoglycemia
Type 2 diabetes
Type 2 diabetes is de meest voorkomende vorm van diabetes. Als u type 2 diabetes heeft, reageert uw lichaam niet meer goed op insuline. Dit wordt insulineresistentie genoemd. In het begin produceert uw alvleesklier een extra hoeveelheid insuline om te compenseren, maar na verloop van tijd, slaagt het er niet in gelijke tred te houden en voldoende insuline te produceren om de bloedsuikerspiegel op een normaal niveau te houden.
Type 2 diabetes wordt behandeld met veranderingen in levensstijl, orale medicatie (pillen) en insuline.
Wanneer glucose zich in het bloed in plaats van in de cellen ophoopt, kan het twee problemen veroorzaken:
- Uw cellen kunnen onmiddelijk van energie worden beroofd.
- Na verloop van tijd kan een hoge bloedsuikerspiegel uw ogen, nieren, zenuwen of hart beschadigen.
Sommige mensen met type 2 kunnen hun bloedglucose regelen door gezond te eten en actief te zijn. Maar uw arts moet mogelijk ook orale medicatie of insuline voorschrijven om u te helpen het gewenste bloedglucoseniveau te bereiken. Type 2 wordt in de loop van tijd meestal erger, zelfs als u in het begin geen medicijnen nodig heeft, bestaat de kans dat u dit later wel nodig zal hebben. Bron:https://www.diabetes.org/healthy-living/medication-treatments/blood-glucose-testing-and-control/hypoglycemia
Zwangerschapsdiabetes
Zwangere vrouwen die nog nooit diabetes hebben gehad, maar die hoge bloedglucose (suiker) niveaus hebben tijdens de zwangerschap, zouden zwangerschapsdiabetes hebben.
Tijdens de zwangerschap (meestal rond de 24e week) ontwikkelen veel vrouwen zwangerschapsdiabetes. Een diagnose van zwangerschapsdiabetes betekent niet dat u diabetes had voordat u zwanger werd, of dat u diabetes zult hebben na de bevalling. Het is echter belangrijk om het advies van uw arts te volgen over bloedglucose (bloedsuiker) terwijl u uw zwangerschap plant, zodat u en uw baby allebei gezond kunnen blijven.
We weten niet wat de oorzaak is van zwangerschapsdiabetes, maar er bestaan enkele aanwijzingen. De placenta ondersteunt de baby als deze groeit. Hormonen uit de placenta helpen de baby zich te ontwikkelen. Maar deze hormonen blokkeren ook de werking van de insuline van de moeder in haar lichaam. Dit probleem wordt insuline-resistentie genoemd. Insuline-resistentie maakt het moeilijk voor het lichaam van de moeder om insuline te gebruiken. Ze heeft misschien wel drie keer zoveel insuline nodig.
Zwangerschapsdiabetes begint wanneer uw lichaam niet in staat is om alle insuline aan te maken en te gebruiken dat het nodig heeft voor de zwangerschap. Zonder voldoende insuline, kan glucose het bloed niet verlaten en omgevormd worden tot energie. Glucose bouwt zich in het bloed op tot hoge niveaus. Dit heet hyperglykemie. Bron: https://www.diabetes.org/diabetes/gestational-diabetes.
Wat is insuline?
Insuline is een natuurlijk hormoon dat wordt afgescheiden door de pancreas. Veel mensen met diabetes krijgen ook insuline voorgeschreven omdat hun lichamen geen insuline produceren (type 1-diabetes) of insuline niet goed gebruiken (type 2-diabetes).
Er zijn meer dan 20 soorten insuline. Deze insulines verschillen in hoe ze worden gemaakt en hoe ze in het lichaam werken. Uw arts zal u helpen het juiste type insuline te vinden voor uw gezondheidsbehoeften en uw levensstijl. Bron: https://www.diabetes.org/healthy-living/medication-treatments/insulin-other-injectables.
Hyperglykemie
Hyperglykemie is overmatige bloedglucose. Het vasten van hyperglykemie is bloedglucose boven een gewenst niveau nadat een persoon ten minste 8 uur heeft gevast. Postprandiale hyperglykemie is bloedglucose boven een gewenst niveau, 1 tot 2 uur nadat een persoon heeft gegeten. Hoge bloedglucose komt voor wanneer het lichaam té weinig insuline heeft of wanneer het lichaam insuline niet naar behoren kan gebruiken.
Wat is de oorzaak van hyperglykemie?
- Als u type 1 heeft, heeft u misschien niet genoeg insuline toegediend.
- Als u type 2 heeft, heeft uw lichaam mogelijk voldoende insuline, maar is dit niet zo effectief.
- U heeft meer gegeten dan gepland of minder gesport dan gepland.
- U ervaart stress door een ziekte, zoals verkoudheid of griep.
- U ervaart andere stress, zoals familieconflicten of school- of relatieproblemen.
- Misschien heeft u een ochtendfenomeen ervaren (een golf van hormonen die het lichaam dagelijks produceert rond 04:00 uur tot 05:00 uur).
Wat zijn de symptomen van hyperglykemie?
- Hoge bloedglucose
- Hoge suikerniveaus in de urine
- Frequent urineren
- Meer dorst
Een deel van het beheren van uw diabetes is uw bloedglucose vaak controleren. Vraag uw arts hoe vaak u moet controleren en wat uw bloedsuikerspiegel moet zijn. Als u uw bloed controleert en daarna uw hoge bloedglucose vroegtijdig behandelt, kunt u hyperglycemieproblemen voorkomen.
Hoe behandelt een hyperglykemie?
U kunt uw bloedglucoseniveau vaak verlagen door aan sport te doen. Als uw bloedglucose echter hoger is dan 240 mg/dL, controleer uw urine op ketonen. Als u ketonen heeft, doe dan niet aan sport.
Sporten wanneer ketonen aanwezig zijn, kan uw bloedglucosewaarde zelfs nog verhogen. U moet met uw arts overleggen om de veiligste manier te vinden waarop u uw bloedglucosespiegel kunt verlagen.
Het kan ook helpen om minder voedsel te eten. Overleg met uw diëtist om wijzigingen in uw maaltijdplan aan te brengen. Als sporten en dieetveranderingen niet werken, kan uw arts de hoeveelheid van uw medicatie of insuline, of eventueel de timing van uw inname veranderen. Bron: https://www.diabetes.org/healthy-living/medication-treatments/blood-glucose-testing-and-control/hyperglycemia
Hypoglykemie
De hele dag door, afhankelijk van meerdere factoren, zullen bloedglucoseniveaus (ook genoemd suiker) naar omhoog of omlaag schommelen. Dit is normaal. Als het binnen een bepaald bereik varieert, zult u het waarschijnlijk niet weten. Maar als het onder het gezonde bereik komt en niet wordt behandeld, kan het gevaarlijk worden.
Lage bloedglucose (hypoglykemie) is wanneer uw bloedglucoseniveau té laag is, en u actie moet ondernemen om ze terug te brengen naar uw doelbereik. Dit is meestal als uw bloedglucose minder dan 70 is mg/dL bedraagt. Overleg echter met uw diabeteszorgteam over uw eigen bloedglucosebereiken, en bepaal welk niveau té laag is voor u.
Lage bloedglucose kan ook worden aangeduid als een insulinereactie of insulineschok. Bron: https://www.diabetes.org/healthy-living/medication-treatments/blood-glucose-testing-and-control/hypoglycemia.
Tekenen en symptomen van lage bloedglucose (kan snel gebeuren)
De reactie van ieder persoon op een lage bloedglucose is anders. Leer uw eigen tekenen en symptomen bij lage bloedglucose te herkennen. De tijd nemen om deze symptomen te noteren, kan u helpen uw eigen symptomen te leren herkennen bij lage bloedglucose. Bron: https://www.diabetes.org/healthy-living/medication-treatments/blood-glucose-testing-and-control/hypoglycemia.
Van mildere, meer algemene indicatoren tot de meest ernstige tekenen en symptomen van lage bloedglucose zijn onder meer:
- U wankel voelen
- Nerveus of angstig zijn
- Zweten, rillingen en klammigheid
- Prikkelbaarheid of ongeduld
- Verwarring
- Snelle hartslag
- Licht duizelig voelen
- Honger
- Misselijkheid
- Bleekheid
- Slaperig voelen
- Zich zwak voelen of geen energie hebben
- Wazig/verminderd zicht
- Tintelingen of gevoelloosheid in de lippen, tong of wangen
- Hoofdpijn
- Coördinatieproblemen, onhandigheid
- Nachtmerries of schreeuwen tijdens de slaap
- Epileptische aanvallen
Een laag bloedglucoseniveau triggert de vrijlating van adrenaline (adrenaline), de “vecht-of-vlucht” – hormoon. Epinefrine kan de symptomen van hypoglycemie veroorzaken, zoals bonzend hart, zweten, tintelingen en angst.
De enige zekere manier om te weten of u een lage bloedglucose ervaart, is door uw bloedglucose te controleren, indien mogelijk. Als u uw gebruikelijke symptomen van een lage bloedsuikerspiegel ervaart en u uw bloedglucose om welke reden dan ook niet kunt controleren, behandel uw aandoening dan als een hypoglycemie door suiker te nemen. Meet uw glucose zo snel mogelijk.
Als het bloedglucosegehalte blijft dalen, krijgen de hersenen onvoldoende glucose en functioneren ze niet meer zoals het zou moeten. Dit kan leiden tot wazig zicht, concentratiestoornissen, verward denken, onduidelijke spraak, gevoelloosheid en slaperigheid. Als de bloedsuikerspiegel te lang laag blijft en de hersenen van glucose uithongeren, kan dit leiden tot epileptische aanvallen, coma, en zeer zelden de dood. Bron: https://www.diabetes.org/healthy-living/medication-treatments/blood-glucose-testing-and-control/hypoglycemia.